Oldalak

2015. augusztus 14., péntek

A burok

Stephenie Meyer

A burok


Egy picit talán furának tűnhet, hogy nem egy klasszikust (lásd Hobbit), vagy krimit (lásd Nikki Heat sorozat) írok ma le, hanem egy science fiction regényt. Számomra is kicsit érdekes volt, mikor kezembe kaptam ezt a könyvet. Fogalmam nem volt még anno, hogy ki is Stephenie Meyer, és hogy milyen könyveket ír, illetve elég érdekesnek találtam a borítóját, szóval gondoltam elolvasom. Meglepődtem magamon, hogy egy több, mint 500 oldalas könyvet el tudtam olvasni, ami méghozzá tele volt (számomra sok) romantikus részekkel. Ettől függetlenül tetszett a könyv és a film is. Igaz, a film kicsit gyérebbre sikerült, de azért egész jól tükrözi a könyvben leírt dolgokat.
A történet máris úgy kezdődik, hogy a Földet elfoglalják - a magukat Lelkeknek nevező lények - hogy kellemesebb és békésebb hellyé tegyék. Azonban voltak még ellenállók. Melanie Stryder az egyik ilyen ellenálló volt. Azonban őt is, mint minden embert a földön, el akarták kapni. Mondhatni, ez sikerült nekik, igaz, csak egy hajszál híján élte túl a több emeletes esést, csak hogy elmeneküljön a Hajtók elől. A Lelkeknek azonban sikerült megmenteniük Melanie-t és egy új lelket tettek bele, aki Vándornak nevezte magát. Azért Vándor, mert a Föld előtt már 8 helyen élt, és Melanie lett az ő 9. gazdateste. Az ember viszont más volt, mint a többi bolygón élő lények. Vándort megrohamozták Melanie emlékei és érzelmei, és rájött, hogy nincs egyedül. Melanie lelke még mindig ott él, azonban nem tudja irányítani a testét (csak alkalomadtán). Vándor fajtársai persze nem örültek ennek, ezért Vándor elmenekül Melanie segítségével. Megpróbálja megkeresni öccsét Jamie-t és barátját Jared-et. Sikerül rájuk találnia a sivatagban, azonban a több órányi séta és hőség a kiszáradás felé taszította Melanie-t, míg rá nem talált nagyapja, és vitte be a rejtekhelyre az emberekhez. A többiek persze nem örültek neki, mivel tudták, hogy már nem Melanie van ott velük, hanem egy másik lény. Ezért is akarták több alkalommal megölni. Eleinte ezért gyűlölték ha meglátták, később viszont kezdték elfogadni az ottlétét. Vándor azonban érzéseket kezdett fűzni, egy Ian nevű férfihoz (aki korábban még meg akarta ölni, azonban egy idő után megbánta tettét és összebarátkoztak) viszont Melanie-t ez nagyon dühítette, mivel ő meg Jaredbe volt szerelmes.
Egy nap viszont Jamie, Melanie öccse megbetegedett, és csak a Lelkek gyógyszere segíthetett rajta. Ekkor nagy hasznát vették Vándornak, mivel észrevétlenül be tudott jutni bárhová, hisz úgy nézett ki, mint a többi ember akiben egy másik lélek lakozott.
Ezért aztán az orvost, aki az emberekkel együtt rejtőzködött a barlangban, megtanította, hogy hogyan lehet a lelkeket eltávolítani a gazdatestekből, azonban volt két feltétele Vándornak. Az egyik, hogy az ilyen kiszedett lelkeket visszaküldik egy másik bolygóra, a másik pedig, hogy őt eltemetik. Ez persze Ian-nek nem tetszett, mivel szerette Vándort. Ezért is "szabotálták" Jareddel a temetést, és helyette Vándort egy másik testbe helyezték át. Az új testben már nem volt másik lélek, túl fiatal volt még, szinte csak egy gyerek. Vándort meglepte, mikor újra felébredt, és hogy még mindig ugyanott találta magát. 
A lázadócsoport később egy portyára indult, azonban meglepték őket. Szerencséjükre, nem a Hajtók voltak, hanem csak egy másik lázadócsoport, ahol szintén volt egy hasonló eset, mint Vándor és Melanie. Ez pedig azt vetíti előre, hogy van esély a két faj közti együttélésre.

Sok kritikát kapott ez a könyv, pedig nekem még be is jött. Épp akkor talán erre volt szükségem. Egy kis romantikára, egy kis kalandra, egy kis önfeláldozásra, és így tovább. Ritkaság pedig, hogy science fiction könyvet olvasnék el. Persze a fantasy azért más műfaj, azt szívesebben olvasok :) .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szólj hozzá Te is! :)