Oldalak

2015. augusztus 8., szombat

A hobbit

J.R.R. Tolkien

A Hobbit



A filmekkel ellentétben, ez nem egy sorozat, hanem csak egy könyv. A gyűrűk ura trilógia előtt játszódik, nagyjából 50 évvel. A főhős nem más, mint Zsákos Bilbó, aki nyugalmasan tengeti napjait, míg egyszer csak beállít hozzá Gandalf, a mágus, aki anyja családjának egy nagyon jó barátja volt. Gandalfnak volt egy terve a hobbittal, azonban a hobbitok nagyon is csökönyösek voltak, és féltek is bármiféle kalandba keveredni. Így aztán egy későbbi teára invitálta a mágust, aki a szaván fogta Bilbót. Azonban nem egyedül jött, hanem 13 másik törppel. A törpök beavatják Bilbót, hogy igazából mire is készülnek, mivel bíznak a mágusban. Bilbó eleinte nem akart részt venni a küldetésben, de a kíváncsisága hajtotta őt előre, és végül aláírta a "szerződést", mint a törpök hivatásos betörője.
Ezután másnap útnak indulnak. Gandalf kicsit előrement, hogy felderítse az utat maguk előtt. Azonban a törpök trollokba botlottak. Először Bilbó bukott le, később a többi törpöt is elkapták és bezsákolták őket. A törpöknek szinte esélyük sem volt megmenekülni, azonban Gandalf észrevétlenül visszatért, és folyton vitát generált a trollok között, majd a nap első sugaraira a trollok kővé dermedtek. Így menekültek meg a trolloktól. Ráadásul még a trollbarlangba is be tudtak jutni, ahol jó néhány ereklyét találtak maguknak, mint például az Orcrist és Glamdring, illetve a későbbi Fullánk is. 
A trollok után Völgyzugolyba értek, ahol csak rövid ideig tartózkodtak, mivel nem szívlelték egymást túlságosan a törpök és tündék. Azonban Elrond úr segítségével sikerült megfejteniük a térképre írt rúnákat.
Ezt követően elindulnak a Ködhegység felé, ahol azonban egy nagy viharba keveredtek. Behúzódtak egy barlangba, ami egy kobold csapda volt. Amíg aludtak, a koboldok elfogták őket, kivéve Gandalfot. Így aztán a 13 törpöt és hobbitot a "főnök" elé viszik. Gandalf viszont követi őket, és még mielőtt a törpöket megölnék a koboldok, az összes fény kialszik és az óriáskoboldot leszúrják. A törpök megláncolva bár, de a kijárat felé sietnek. Bilbó azonban túl lassú volt, így a törpök felváltva vitték magukkal, viszont a koboldok elkapták őket, és Bilbó egy hosszú alagútba gurult. A mágus és a törpök épségben kimenekültek, azonban Bilbó még mindig bent volt. Odalent Gollammal találkozott, aki eleinte meg akarta enni, azonban találós kérdéseket tettek fel egymásnak, így aki veszít, azt tesz amit akar a másikkal. Bilbo bele is ment a játékba, majd végül "szabálytalan" kérdést tett fel, amivel sikerült kimenekülnie. Amíg lent volt, megtalálta azt a gyűrűt, melyet Sauron kovácsolt, így most már bármikor láthatatlanná válhatott.
Miután kijutott, a törpök után eredt, és nem sokára meg is találta őket. De nem volt felhőtlen estéjük. Vargok (farkasok) támadták meg őket, és csak a szerencse híján, de megmenekültek a sasok által. 
A sasok után, Gandalf tanácsára a törpök Beorn, egy "bőreváltó" házába igyekeznek, ahol néhány napot pihenhetnek. Először meglepődött a törpök láttán, de miután elmondták mi a tervük, beleegyezett, hogy itt maradhatnak pár napot a házában. Két nap múlva útnak indultak a Bakacsin erdőbe. Az erdő szélén azonban Gandalf elvált a törpöktől, mivel már fontosabb dolga akadt. Így tehát 14-en vágtak bele az erdő rejtelmeibe. 
Az erdőben volt egy folyó, amin át kellett hogy keljenek, azonban ha hozzáértek, akkor varázslat vette őket körül. Erről még Beorn figyelmeztette őket. Később aztán fényeket láttak, azonban ahogy közel értek hozzájuk, azok mind eltűntek. Rájöttek, hogy ezekben a fényekben épp tündék lakomáznak, ám ahogy beléptek volna az egyikbe, vaksötét lett körülöttük, és elfogták őket a pókok. Bilbo azonban felébred és kiszabadítja magát a pókhálójából. Ezután leszúr néhány gyanútlanul arra járó pókot, és ekkor nevezi el a kardot fullánknak. A törpöket megtalálva, kiszabadít közülük néhányat, majd a maradék pókot elcsalja kövek segítségével. Mivel nála volt a gyűrű, bármikor eltűnhetett, és csak hallani halhatták őt a pókok. Próbálták bekeríteni, de Bilbónak sikerült mindig elsliszzolnia előlük. Miután a törpök kiszabadították magukat és Bilbó is visszatért, továbbindultak, viszont észrevették, hogy hiányzik a vezetőjük, Thorin. Őt nem a pókok ragadták el, hanem a tündék, akik bebörtönözték őt, mivel nem akarta felfedni a valós tervét. 
A többi törpöt is elfogják, mivel étel és ital híján szinte védtelenek voltak. Bilbó azonban a gyűrű segítségével láthatatlan marad, és sikerül bejutnia a tündékhez. 1-2 hetet tölt ott, mire lesz egy terve. A törpöket kimenekíti és egy csapóajtó segítségével, hordókba bújva elmenekülnek. A folyón lévő út túl hosszú volt, így sokan közülük megfáztak és át voltak ázva.
Tóvárosban azonban szívesen fogadták őket és mindent megadtak számukra, amit csak kértek. Csak két hetet időztek a városban, majd útnak indultak. Három nap alatt feleveztek a tavon, és a hegy hátsó bejáratához mentek. Ott egy lépcsőn siettek fel, hogy Durin napjának utolsó fényeit megpillantsák, és megjelenjen a kulcslyuk. Ahogy a térképen lévő rúnákban volt leírva, az ajtó pont akkor jelent meg, amikor a nap utolsó fénye megvilágította azt (tehát ez a hold, a nap utolsó fénye..éjjel..tudjuk :) ).
Mivel ő volt a tolvaj, az ő feladata volt lemászni a sárkányhoz és megszerezni az Arkenkövet. Ez azonban nehéz feladat egy ilyen nagy helyen, ezért csak egy kancsót hoz el a sárkány orra elől, amivel bizonyíthatja a törpöknek hogy ott járt. Mivel sejtette, hogy a sárkány ez miatt bosszút akar állni, sikerül rábírnia a törpöket, hogy ne kint várják meg míg a sárkány el jön értük. Szerencséjükre, azon az estén a sárkány kint portyázott és lerombolta a hegy oldalát. Mivel sietségükben az ajtót bezárták, nem tudták hogyan kell újra kinyitni belülről. Így be voltak zárva a hegy belsejébe. 3 napon keresztül voltak ugyanazon a helyen, míg megelégelték a várakozást és leereszkedtek a hegy mélyébe. Itt azonnal keresni kezdték az Arkenkövet. Bilbó találta meg elsőként, de elrejtette kis zsákjában.
Míg a törpök keresgéltek, addig a Smaug, a sárkány, Tóváros felé vette az irányt, hogy elpusztítsa az embereket. Felkészületlenül érte a csapás az embereket, nem volt idő menekülni sem. Bard, az egykori Völgyváros vezetőjének leszármazottja, és néhány íjásza szembeszállt a sárkánnyal és egy nagy tiszafaíjból kilőtt vasnyilat eresztett a sárkány bal oldalába, ami védtelen volt. Ez egy halálos seb volt a sárkány számára, aki a városra zuhant, aminek következtében porrá zúzta azt. Úgy gondolja, hogy ezzel a hegy őrizetlen maradt, és elindul bevenni a hegyet. Azonban a törpök ez idő alatt bevédték magukat és védték a hegyet őriző kincset. Bard tárgyalásokat szervezett, azonban Thorin nem állt kötélnek és elutasította a kérelmeket. A tündék és emberek ostromzár alá vették a hegyet, így senki sem juthatott se be, se ki...kivéve Bilbót.
Egyik este elhatározta, hogy elmegy Bardhoz, és átadja az Arkenkövet, így jobb alkupozícióba kerülnek az emberek. Próbálják elkerülni a háborút, de ekkor megjelelnik Dain, a vasdombok ura, Thorin unokatestvére. Azonban ez még nem indítja be a háborút. A háború akkor kezdődik el, mikor a koboldok és vargok színre lépnek. Ez pedig épp akkor következik be, mikor Dain is megérkezik a törpök seregével.
A koboldokat Bolg vezeti, Azog fia, akit még Dain ölt meg Moriában. Ekkor kezdődik meg az 5 sereg csatája: törpök, emberek, tündék, koboldok és vargok. A koboldok és vargok eleinte előnyben voltak, azonban a csata fordulópontjára megérkeztek a sasok és Beorn is.Sok ember, tünde és törp elhull ebben a csatában, azonban Bilbónak a legfájóbb vesztesége mégis Thorin, aki a halála előtt magához hivatja, és megbocsátja tettét.
Thorin halála után, Dáint választják a törpök királyának, aki bőkezűbb, mint Thorin a csata előtt. Bilbó nem akarja elfogadni az ő jussát, azonban 2 kis ládikát magával visz.
Bard az újjáépített Völgyváros királya, míg Beorn a hegyek közti vadvidékek ura lett. Bilbó pedig Gandalffal együtt elindul hazafelé. Útközben megállnak Völgyzugolyban, ahol kiderül merre is járt Gandalf, amíg távol volt a törpöktől. Végül aztán Bilbó hazaér, ahol épp egy árverés folyik. Az ő házában, mivel hogy 13 hónapig nem tartózkodott otthon, ezért halottnak nyilvánították. Ezután írja le a történetét, amit úgy nevez el, hogy "Oda-vissza, egy Hobbit meséje Zsákos Bilbó tollából". Az élete további részében azonban még várják kalandok, ami viszont már egy másik könyvben van megírva, ami a Gyűrűk Ura.

Személy szerint nekem tetszett a könyv, bár sok volt néha a tájleírás, de ettől függetlenül jó volt olvasni. Először ebből is a filmet láttam, és meglepetésemre egy elég lényeges dolog az, hogy a könyvben nem jelenik meg sehol egyetlen női szereplő sem, holott a filmben van belőlük egy pár.
Ha tetszett egy ilyen..részletes beszámoló, akkor a Gyűrűk Uráról is szívesen írok, hiszen az egy trilógia, még több kalanddal, azt is nagyon szerettem. :) Ti hogy vagytok vele?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szólj hozzá Te is! :)