Oldalak

2015. augusztus 16., vasárnap

A Gyűrűk Ura - A Gyűrű Szötvetsége




J.R.R. Tolkien

A Gyűrűk Ura
(A Gyűrű Szövetsége)

Egy Gyűrű mind fölött, 
Egy Gyűrű kegyetlen,
Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen.

A könyv egyik legfontosabb mondata, ami leírja, hogy mivel is állunk szemben és mit is fogunk majd később megtudni a könyvből.
A Hobbit cselekménye után 60 évvel kezdődik, mikor Bilbó 111. és Frodó 33. születésnapját ünneplik. Gandalf, Bilbó régi barátja, meglátogatja őt és a születésnapra egy nagy lakomát terveznek, illetve Bilbó szeretne bejelenteni valamit, de ebbe nem avatja be még Gandalfot sem. Az ünnepség során minden a legnagyobb rendben megy, mígnem elérkezik Bilbó szónoklata, amikoris felhúzza az ujjára a gyűrűt, és eltűnik a megyéből. Ez azonban meglepi Gandalfot, mivel ő egy mágus, és tudja, hogy az ilyenek nagyon ritkán esnek meg. Főleg hobbitokkal. Ezért is siet Bilbó házába, még mielőtt elmenne, és sikerül rávennie, hogy a gyűrűt is hagyja ott Frodónak. Gandalf ezután elmegy, de megígérteti Frodóval, hogy titokban tartja a gyűrűt és elrejti. 
17 évvel később Gandalf Minas Tirith-ben kutat, majd Frodóhoz siet, hogy megbizonyosodjon róla, tényleg az az Egy Gyűrű. Mikor meglátja a mordori feliratot, rábírja Frodót, hogy nem biztonságos a megyében maradnia, ezért eladja Zsáklakot és Bakföldre utazik. Az útján a nazgúlok kezdik üldözni, a Gyűrűlidércek, Szauron szolgái. Bakföldön Frodó Gandalfot várta, aki azonban nem jelent meg. Ez idő alatt Gandalfot Fehér Szarumán Vasudvardba csalta és bebörtönözte őt. Másnap hajnalban ezért elindul, azonban nem egyedül. Csavardi Samu, Borbak Trufa és Tuk Peregrin társaságában. 
Az öregerdőn keresztül próbálnak menekülni a nazgúlok elől, viszont ekkor egy másik csapdába esnek. A fák csapdájába, akik elfogják őket. Szerencséjükre a Bombadil Toma, aki a fák fölött rendelkezik erővel, kiszabadítja őket. Innen Bree felé vezetett az útjuk, ahol is betértek a Pajkos Póni fogadóba. Itt találkoztak Aragornnal, aki Gandalf barátja és aki segít nekik az útjukon tovább Völgyzugoly felé. 
Útközben az egyik táborhelyükön (Széltetőn) éjjel megtámadják a lidércek. Pánikjában Frodó felhúzza a gyűrűt, azonban ezzel nem segít magán, mivel a lidércek ígyis látják őt. Az Angmari Boszorkányúr egy Morgul-tőrrel megsebzi Frodót, majd ekkor közbelép Aragorn, még mielőtt Frodót megölték volna és a gyűrűt elvitték volna. Így aztán sebesülten, de folytatta útját Völgyzugoly felé. Útközben összetalálkoztak az egyik tündeúrral, Glorfindellel, akinek segítségével gyorsan Völgyzugolyba ér, és megmenekül a nazgúloktól. A nazgúlok az út végén csapdába esnek, mivel Gandalf és Elrond úr egy folyó áradatot zúdít feléjük, így egy időre eltűnnek, azonban nem halnak meg. 
Elrond sikeresen meggyógyítja Frodót, majd néhány nap után a többiek is megérkeznek. Frodó gyógyulása után tanácsot tartanak ahol részt vesznek emberek, tündék, törpök, egy mágus és egy hobbit. Ezen a tanácson eldöntik, hogy a gyűrűt el kell pusztítani. Ekkor Frodó önként jelentkezik, hogy elviszi a gyűrűt. 9 személyt jelöltek ki erre a feladatra: Frodót, Gandalfot, Aragornt, Boromirt, Legolast, Gimlit, Pippint, Trufát és Samut. 
A szövetség dél felé indul, de időközben kénytelenek átkelni a Ködhegységen. A Caradhras egyik hágóján azonban nagy hóviharba ütköznek és dönteniük kell. Folytátják erre az útjukat, vagy visszamennek, és Mórián keresztül próbálnak átjutni. Frodó döntése volt a mérvadó, aki Móriát javasolta, holott Gandalf félt belépni a hajdani törpbirodalomba. Móriában azonban megtámadják őket az orkok, és egy órégi balrog is. A balrog láttán az orkok fedezékbe vonulnak, azonban a szövetségnek mennie kellett minél gyorsabban. Az út végén viszont az útjukba állt a balrog, akivel Gandalf mérkőzött meg. Gandalfnak sikerült letaszítania Mória hídjáról, azonban őt is magával rántotta. 
Ezek után már csak nyolcan maradtak, és Aragorn lett a vezetőjük. Aragorn Lothlórienbe viszi őket, egy tündekirályságba. Celeborn és Galadriel szívesen látja őket, majd mielőtt tovább indulnának, Galadriel ajándékokkal búcsúzik el tőlük. A csapat az Anduin folyón haladt tovább, azonban a zúgónál dönteniük kellett, hogy merre indulnak tovább. Ekkor letáboroznak, majd Boromir és Frodó elmegy fát szedni a tűzre. Azonban Boromirnak más tervei vannak, és megpróbálja elvenni a gyűrűt Frodótól. Frodó viszont felhúzza  a gyűrűt az ujjára, ezzel eltűnik Boromir szeme elől. Ekkor dönti el Frodó, hogy egyedül vág neki Mordornak. Viszont van amire nem számított. Samu rájött a tervére, így végül is nem egyedül, hanem ketten folytatták az útjukat Mordor felé.
Mikor olvastam a könyvet, először kicsit másra számítottam. Egyáltalán nem az én stílusomban volt írva, hogy a cselekményen van a fő hangsúly. A legtöbb dolgot melléktörténetekből lehetett megtudni csak, és gyakran figyelni kellett, hogy ne keveredjek bele, mivel a film egy picit máshogy működött. Ezen kívül persze tetszett, és jó volt olvasni. Kicsit régiesebb nyelven volt íródva, és fura is volt párszor, de szerintem egy igazi klasszikus. 
A következő pár napban majd még leírom a könyv további részét is, de ha elolvassuk már csak azt amit én itt leírtam, és a filmet is ismerjük, akkor elég sok dolog fura lehet, illetve nem egyezne meg a film és könyv között.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szólj hozzá Te is! :)