Oldalak

2016. július 10., vasárnap

Nyári könyvajánló - Napos oldal

Egy évvel ezelőtt könyvajánlókkal bombáztuk az olvasókat, ezért a kezdődő hagyományt folytatva ma a Napos oldalt hoztam nektek.


A történet Patről szól, akit az elmegyógyintézetből engednek ki. Hazatérve rájön, hogy sok dolog megváltozott körülötte. Nem találja sehol az esküvői képeit, a kedvenc stadionját lerombolták és még sok minden más apróság. Közben állandóan a feleségére gondol, Nikkire. 
Az édesanyjától konditermet kap (a pincében tényleg berendez neki egyet), de az apja hetekig hozzá sem szól. Miközben folyamatosan edz, focimeccsek követik egymást, és próbálják összehozni az ismerős feleségének a testvérével, azaz Tiffanyval. Ez persze nem nyilvánvaló, de Pat mégis rájön. A találkozás után Tiffany mindig meglepi Patet futás közben. De sosem beszélnek...
Az egész történet fontos eleme, hogy Pat próbál kedves lenni. Gyakorolja a kedvességet, hogy visszatérjen hozzá Nikki. Különidőn vannak, de majd jön a napos oldal és ismét együtt lesznek. De nem számol dolgokkal...
A különidő évek óta tart, el is váltak alatta, az ő hibájából történt minden....és még sorolhatnám. Kulcsfontosságú a válást kiváltó ok, ami miatt ő intézetbe került. Ez azonban csak a könyv végén derül ki. Nem árulhatom el, hiszen odalenne a csattanó. A rejtelmet takargató köd elég sejtelmes, és kíváncsivá teszi az olvasót.
A regény vége happy end, de addig sok változáson megy át mind az olvasó, mind Pat.

Kicsit úgy érezhetjük, hogy mi is olyanok vagyunk mint a főhős. Kilógunk a társadalomból, mert... De aztán jön a napos oldal, mert mindenki megérdemli. Viszont, hogy addig mi mindenen kell átesnünk, nem tudjuk. Ha pedig felhős idő jön, nem szabad feladni, mert egyszer úgyis vége lesz.


(…) az emberek idővel elvesztik azon képességüket, hogy meglássák a napos oldalt, pedig az mindig létezik.
____________________________________________________

Megjegyezés: 

Teljesen más, mint a film.