2015. augusztus 31., hétfő

De mi került a pitébe?

Alan Bradley 

Flavia de Luce rejtélyei 1.

De mi került a pitébe?


Kémia, kémia, de szeretlek!


A kihívás utolsó könyvéhez érkeztünk. A címe is találó, hiszen a játékunk is lassan indul, amiről keveset tudhattok, kérdezhetjük, hogy na abba mi került ;)
Azonban a könyv részéről is fontos ez a kérdés.


Alan Bradley első regényéért megkapta a Detektívregényírók Egyesületének Dagger-díját, továbbá az Agatha-díjat, a Barry-díjat, a Dilys-díjat, az Arthur Ellis-díjat, a Macavity-díjat és a Foltosbagoly-díjat. Számos rövid elbeszélés, gyerekeknek szóló történet, újságcikk és a Biblia a cipősdobozban című memoár szerzője. A Holmes asszony a Baker Streetről társszerzője a megboldogult William A. S. Sarjeanttel együtt. Bradley Máltán lakik a feleségével és két számoló macskájával, a következő Flavia de Luce detektívtörténeten dolgozik, a címe: Emészt világom árnya (2011. nov.) (Goodreads.com) 1950 nyara: Buckshaw valaha jobb időket látott kastélyában az ifjú Flavia de Luce, az ígéretes vegyész, aki különös szenvedélyt érez a mérgek iránt, számos megmagyarázhatatlan esemény tanúja lesz. Halott madár hever a küszöbön, a csőrén egy groteszkül rátűzött postabélyeg. Néhány óra múlva Flavia haldokló férfit talál az uborkaágyásban, és saját szemével látja, ahogy kileheli a lelkét. Flavia megdöbben, ugyanakkor örül, hiszen a gyilkossággal kezdődik el igazán az élet Buckshawban. „Bár mondhatnám, hogy féltem, de nem. Éppen ellenkezőleg. Ez volt messze a legérdekesebb dolog, ami eddigi életemben történt velem.” Flavia számára a nyomozás olyan, mint a tudomány: tele lehetőségekkel, ellentmondással, kapcsolódási pontokkal. Az édesapját, aki egyedül neveli a három lányát, hamarosan letartóztatják, gyilkosság vádjával. Döbbenetes történetet mesél el Flaviának egy rosszul végződő iskolai barátságról, egy felbecsülhetetlen értékű ellopott tárgyról és egy latintanárról, aki harminc évvel azelőtt levetette magát az iskola egyik tornyából. Flavia összeköti a két látszólag távoli halálesetet, elemzi a gyanúsítottakat, és egészen az angol királyig jut el a kutatás során.

Amikor megvettem, még nem tudtam, hogy egy hosszú sorozat első része. Azonban a borítója annyira magával ragadott, hogy úgy döntöttem, az egész sorozatot megszerzem. Azonban nemcsak a borító ragadott meg. Az egész könyv egy olyan könnyed krimi, már ha egy krimi lehet az, hogy igazi felüdülés volt olvasni. Flavia egy aranyos, de picit ijesztő kislány a főhősünk, aki bátorságával és tudásával sok mindent kiderít, és teszi kalandossá egyszerű életét. Nem szeretnék a cselekményéből sokat elárulni, hiszen egy krimi úgy az igazi, hogy semmit nem tudunk róla. 
Az elsősorban ifjúságnak szóló krimi szerintem még a felnőtteknek is igen jó lehet, mert Flavián keresztül sok új szemszögből kémlelhetjük a világot. A kissé koravén kislány sok okos gondolatot elejt a könyv során, ráadásul még vicces is! 
Nekem igazán meghozta a kedvem a folytatáshoz, mint már mondtam. A spórolásra is talán ez a sori késztet. Persze amúgy is takarékos vagyok... 
A történetben ami még nagyon tetszett, hogy Flavia korának "köszönhetően" nincs benne szerelmi szál, de azért mégis találkozunk a két nem közötti szoros kapcsolattal, hol így, hol úgy :)

Nos mondtam neki –, első számú lecke: ne hagyjon döglött madarat a szerelme küszöbén: Ilyesmit csak egy bagzó macska csinál.


Eszembe jutott egy jótestvéri tanács. Feely adta egyszer Daffynak és nekem: 
„Ha bármikor utadat állja egy férfi, rúgj a legnemesebb testrészébe, aztán rohanj, mint a szélvész.” 
Hasznos tanácsnak tűnt, az egyetlen problémát az okozta, hogy nem is sejtettem, hol található egy férfi legnemesebb testrésze.


Gyászolják lányai, Anna, Diana és Trianna.