2012. augusztus 16., csütörtök

Nyári extra-csokis torta

Ez a torta nem csak azért szuper mert extrán csokis, hanem azért is mert még nagy melegben is szállítható, nem romlik meg gyorsan. Gyorsan megsül, ami szintén nagy előny. Liszt helyett őrölt mandula kerül bele, így még gluténmentes is. Friss málnával a legjobb, de díszíthetitek más szezonális gyümölccsel is. Kezdőknek is ajánljuk!
Szabó Emőke receptje a Balhétterem blogon
Hozzávalók:
12,5 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
4 db tojás
15 dkg nádcukor
15 dkg őrölt mandula

porcukor a szóráshoz
tetszőleges lekvár a kenéshez
tetszőleges gyümölcs a díszítéshez

A lekvár és a gyümölcs íze passzoljon egymáshoz.

 
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

Ha hagyományos tortaformátok van: akkor két 18 cm-s tortaforma oldalát kikenjük olajjal, az alját pedig kibéleljük sőtőpapírral.
Ha szilikonformátok van: akkor 2 db szilikon formát kenjetek ki olvasztott vajjal.
A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk. Amíg olvad a csokoládé, a tojásokat és a cukrot keverőtálba tesszük és robotgép segítségével kb 5-8 percig keverjük, amíg habos nem lesz. Amikor a csokoládé felolvadt, hagyjuk 1 percig hűlni, majd a tojásos-cukros keveréket állandó kevergetés mellett a csokoládéra öntjük és összekeverjük. Végül óvatosan hozzákeverjük a mandulát is.
A keveréket szétosztjuk a két formába és 15-20 percig sütjük, amíg a sütemény teteje érintésre szilárd nem lesz. Mielőtt rácsra borítanánk hagyjuk 10 percet hűlni a formákban. Miközben hűl, a taeteje és az oldala ropogóssá válik és kicsit összetöredezik.
Mikor kihűlt kenjük meg lekvárral az egyik tortalapot, helyezzük rá a másikat és szórjuk meg porcukorral. A tortát díszítsük friss gyümölccsel.